Mak

Mak

Na celom svete je známych 50–120 druhov maku. Najdôležitejšou sortou je mak siaty alebo záhradný. Slúžia ako potravina alebo na získavanie oleja. Mak siaty sa dokonca používa v medicíne. Makové semená, ktoré poznáme z obchodu, patria k potravinám s najvyšším obsahom vápnika. Mak je jednou z najstaršie pestovaných rastlín na svete – hlavnými pestovateľskými oblasťami sú Ázia, Turecko, Česká republika, Rakúsko, India a Austrália.

Hoci sa o maku traduje, že by ho mal človek konzumovať s rozvahou, patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom nutrične významných látok, ktoré navyše majú vysokú stráviteľnosť. Dodáva nášmu telu vápnik, kvalitné bielkoviny, esenciálne nenasýtené mastné kyseliny a má skvelú schopnosť nás zasýtiť. To všetko, a nielen to, môžeme povedať iba o kvalitnom modrom maku.

História maku

História maku je dlhá a jej korene sa prepletajú celou našou civilizáciou. Siahajú až do čias neolitu. Svoj význam mal mak napríklad aj v antickom Grécku. Záznamy o najstaršom náleze maku na území Slovenska je z neskorej doby bronzovej. V Európe sa mak ako záhradná a okrasná plodina pestuje od stredoveku. Vždy s ocenením jeho kulinárskych vlastností, ale aj s povedomím o narkotických účinkoch bielej latexovej šťavy, ktorá vyteká z makovíc. Mak v minulosti slúžil aj k výzdobe, ako platidlo či liek. Bol tak žiadaný, že sa kvôli nemu viedli aj vojny, respektíve kvôli ópiu. Vo veľkej miere pomohol rozvoju farmaceutického priemyslu, teraz sa pestuje takmer všetok mak pre potravinárske využitie, ten však nemá s ópiom nič spoločné. 

Je mak zdravý?

Mak je dokonca veľmi zdravý. Má veľa zdravých zložiek, ktoré vie telo dobre zužitkovať. Môže sa pýšiť vysokým obsahom železa, vápnika, horčíka, obsahuje veľa aminokyselín a tiež dôležité minerály. Všetky tieto látky sú pre telo dôležité a dokonca chránia srdce, svaly a mozog. Vápnik posilňuje kosti a horčík pozitívne vplýva na nervový systém. Mak obsahuje aj veľa bielkovín, a síce až 20 percent. V malých čiernych bodkách sa skrýva aj veľa sily. Takže ak budete jesť mak, ostanete navyše vo forme.

Prečo si mak dopriať?

Jedna lyžička maku obsahuje odporúčanú dennú dávku minerálnych látok. Makové semená sú bohaté na mnoho rozličných minerálov – z ktorých najdôležitejší je  vápnik (nachádza sa ho tu až dvojnásobne viac ako v mlieku). Tento minerál je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s ním obsahuje mak i fosfor – dôležitý na prenos energie v tele a pri formovaní DNA človeka, zinok – ako súčasť enzýmov, ktoré regulujú tvorbu a vývoj nových buniek alebo tvorbu spermií, mangán – potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov, horčík – pôsobí proti poruchám srdečného rytmu a je významný pre tvorbu energie, a draslík – nevyhnutný pri udržiavaní rovnovážneho stavu vnútorného prostredia organizmu (reguluje množstvo vody v bunkách, má vplyv na tvorbu bielkovín). 

Vďaka vysokému množstvo diétnej vlákniny (23 g na 100 g maku) zlepšíte konzumáciou maku zažívanie a ľahšie si navodíte pocit sýtosti. Semená sú obzvlášť bohaté na olejové a linolové kyseliny. Kyselina olejová a mononenasýtené mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšovať hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi. Mak je ďalej zdrojom proteínu, omega-3 a omega-6 mastných kyselín a podporuje využiteľnosť vitamínov rozpustných v tukoch. Každá porcia maku obsahuje významné množstvo vitamínu E a rad minerálnych látok (meď, zinok, horčík, železo a vápnik). Konzumácia maku je potom v neposlednom rade dobrým zdrojom energie, prevenciou proti osteoporóze, zlepšuje pamäť či nechty a vlasy.

Je mak nebezpečný kvôli výskytu návykových látok? Áno aj nie.

V niektorých krajinách bolo zakázané pestovanie maku kvôli narkotickým vlastnostiam kvetu rastliny. Je pravda, že nezrelé semená obsahujú alkaloidy (morfín, kodeín,…), ktoré môžu byť návykové, no zrelé semená maku pozostávajú len z minimálneho množstva týchto látok, ktoré majú len minimálny účinok na ľudský organizmus. V prípade tehotných žien sa však odporúča znížiť jeho konzumáciu na minimum.  

Ako mak skladovať?

Makové semená sú k dispozícii buď celé alebo mleté. Mletý mak by ste však mali kupovať len v malých množstvách a čo najrýchlejšie spotrebovať, pretože sa rýchlo kazí. Ak si však kúpite mak celý, môžete ho bezpečne skladovať v uzavretom obale na suchom a chladnom mieste aj niekoľko mesiacov.

Náš mak alebo dovážaný? Jednoznačne slovenský!

Aj napriek tomu, že sme najväčším svetovým producentom maku, v posledných rokoch sa k nám dováža semeno maku z tretích krajín. A to ako semeno maku potravinárskeho, tak i odrôd maku vyšľachtených na farmaceutické účely. Jeho kvalitatívne ukazovatele, zvlášť chuť, vôňa a farba sa s naším makom nedajú porovnávať. Navyše tento tzv. Technický mak obsahuje na semene vyšší podiel ópiových alkaloidov. Dôvodom týchto dovozov (ročne v rozmedzí 3-6 tis. Ton) je podstatne nižšia cena. Náročnosť pestovania stanovená slovenskými tradíciami a prepracovanou pestovateľskou technológiou vyzdvihuje v mnohých aspektoch náš mak nad dovážaným.

Racionella mak

Zdroje:

https://mnamky-recepty.webnoviny.sk/10-veci-ktore-by-ste-mali-vediet-o-maku

https://www.info.sk/sprava/131990/7-zdravotnych-benefitov-konzumacie-maku/

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/536203-zdravy-mak-chrani-srdce-svaly-a-mozog/

https://www.zdravie.sk/clanok/53804/mak-5-dovodov-preco-si-ho-dopriat

Zanechať komentár