Sušené ovocie

Sušené ovocie

Sušené ovocie – napr. hrozienka, brusnice, slivky, obsahuje veľkú porciu výživných látok.

Keď sa z ovocia odstráni voda, výživné látky a vláknina sú koncentrovanejšie. Napríklad pol šálky sušených vykôstkovaných marhúľ obsahuje 4,7 gramov vlákniny, zatiaľ čo rovnaké množstvo vykôstkovaných čerstvých marhúľ má iba 1,6 gramov vlákniny. Z vitamínov sa v sušenom ovocí zachovajú najmä vitamín A, B1, B2, B3, B6 a kyselina pantoténová, vitamín C a E. Z minerálnych látok je to draslík, horčík, vápnik, železo, mangán, meď a fosfor. Ak ovocie sušíme šetrne, ostane v ňom zachovaná podstatná časť fytochemikálií (karotenoidy, antokyány, vitamíny C, E a kyselina listová). Tie pôsobia preventívne proti vzniku rakoviny a srdcovo-cievnych chorôb. Vysoký obsah antioxidantov nájdeme v sušených slivkách. Sušené brusnice obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé.

Sušené ovocie a jeho história

Sušenie je najstarší a zároveň najzdravší spôsob konzervovanie ovocia a zeleniny. Robili tak už mnohé generácie pred nami, aby si uchovali bohatú úrodu na zimné obdobie. V minulosti to boli tie druhy ovocia, ktoré sa doma urodili – slivky, marhule, jablká, hrušky. Dnes je už ponuka sušeného ovocia na trhu podstatne širšia a obľúbené sú aj mnohé exotické druhy ovocia ako ananás, banán, papája ap.

Sušené ovocie je dnes naozaj chutným elixírom zdravia. Skoncentruje sa v ňom totiž aj obsah výživných a ochranných látok, takže bez problémov konkuruje syntetickým výživovým doplnkom. Dokonca ich tromfne viacerými parametrami. Sušené ovocie je tak najzdravší a najprirodzenejší cukrík pre deti, maškrta pre nás dospelých.

Prečo jesť sušené ovocie?

Pozrime sa na konkrétny príklad:

Ovocie máva bežne asi 90% vody. Sušením túto vodu zvyčajne znížime na 15%.
Tým sa zvýši aj obsah všetkých pre nás dôležitých biologicky aktívnych látok, najmä vitamínov – a to až 4-násobne.
Takže bežné sušené jablko už nebude mať 15 mg % vitamínu C, ale až 60 mg %. To isté pri čučoriedkach, slivkách, hrozne, marhuliach…
Sušené jahody sú na tom ešte lepšie.

Navyše sušené ovocie obsahuje aj ďalšie prospešné látky, ktoré pôsobia synergicky. Ich vplyv sa znásobuje už pri miligramových množstvách. Ak navyše ovocie sušíme pri nižšej teplote ako 45 stupňov, zostávajú v ňom životodarné enzýmy. A tie sú skutočnými aktívnymi stimulátormi nášho zdravia!

Zdroj antioxidantov a kyseliny listovej

Sušené ovocie je teda bohatým zdrojom antioxidantov a kyseliny listovej. Veľká epidemiologická štúdia, do ktorej sa zapojilo viac ako 13-tisíc jednotlivcov, zistila, že tí, ktorí konzumujú sušené ovocie, majú lepší príjem živín – a nižšiu hmotnosť – ako tí, čo ho nejedia, uvádza server CNN.

Je však dôležité mať na pamäti, že v sušenom ovocí sú takisto koncentrovanejšie aj prírodné cukry. To ale širokú verejnosť nemusí príliš znepokojovať a pre športovcov, ktorí potrebujú rýchlo doplniť hladinu cukrov, to môže byť aj užitočné, poznamenáva CNN.

Ktoré sušené ovocie?

Musíte si správne vybrať, lebo nie každé je zdravé a diétne. Poradíme, čo si všímať a ktoré ovocie si vybrať:

  • čítajte obaly, v niektorých zmesiach sú chemické prísady, aby sa zachovala sviežosť a farba
  • vyhnite sa ovociu, ktoré obsahujú na etikete E220 alebo konzervované oxidom siričitým (viď nižšie)
  • niektorí výrobcovia prisladzujú ovocie sirupom, preto radšej siahnite po bio ovocí
  • hrozienka obsahujú veľa vlákniny a draslíka, pričom majú nízky glykemický index
  • sušené slivky sú prírodným preháňadlom a pri zápche stačí 5 kúskov, aby sa všetko napravilo 
  • tehotné ženy by mali zaradiť do jedálnička sušené ďatle, ktoré sú sladké, obsahujú veľa vlákniny, draslíka a železa. Obsahujú veľa antioxidantov a ich konzumácia uľahčuje v posledných týždňoch tehotenstva lepšie roztiahnutie krčka maternice
  • sušený ananás má veľa vitamínu C; obsahuje látku bromelain, ktorá pomáha pri štiepení bielkovín a niektorí ľudia ju dokonca povýšili na všemocného tukožrúta
  • sušené jablká upravujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú pri liečbe žlčníka.
  • sušené marhule sú dokonca superpotravinou, pretože sú bohaté na horčík. Ten je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca a svalov. Priaznivo vplývajú aj na pokožku a zrak
  • pozor na sušené figy, ktoré pridávajú kilečká navyše. Ale s mierou sú povolené – obsahujú vápnik dôležitý pre kosti, zlepšujú trávenie a pomáhajú dokonca pri kašli a nachladení
  • sušené banány vedia dobre zasýtiť a tiež pomáhajú odstraňovať tráviace ťažkosti
  • veľmi obľúbená sušená papája obsahuje veľa enzýmov, vie zahnať pocit hladu, ale podobne ako figy je to kalorická bomba, tak len pár kúskov
  • sušené brusnice obsahujú viac antioxidantov ako čerstvé
  • sušené hrušky majú vysoký obsah draslíka a málo sodíka, takže pomáhajú pri liečbe ochorení obehového systému a obličiek. Ak máte opuchy, pomôžu vám odvodniť sa.

Čerstvé ovocie

Čerstvé ovocie má veľký obsah vody a nižšiu hustotu energie než sušené. Môžeme zjesť podstatne väčšie porcie čerstvého ako sušeného ovocia, a pritom si dodať to isté množstvo energie. Napríklad šálka hroznového vína obsahuje 23 gramov cukru a 104 kalórií, ale šálka hrozienok obsahuje 116 gramov cukru a 520 kalórií, teda päťnásobok.

Ak sa ovocie sušilo pri vysokej teplote, obsah niektorých mikroživín sa znížil. Platí to najmä pre termolabilný vitamín C, vitamín E a fenolové látky. Sušenie môže znížiť i obsah vápnika a draslíka. Obsah vlákniny sa však nemení.

Podľa amerických nutričných odporúčaní by mal človek denne zjesť jeden a pol až dve šálky čerstvého ovocia. V prípade sušeného ovocia ide zhruba o polovicu uvedeného množstva.

To platí pre zdravých ľudí. Napríklad diabetici, ktorí si počas dňa starostlivo sledujú príjem sacharidov, musia dodržiavať iné pravidlá.

Ani tuk ani cholesterol

Sušené ovocie neobsahuje tuk ani cholesterol, nie je zdrojom škodlivých transmastných kyselín (na rozdiel od bežných sladkostí) a nezvyšuje riziko aterosklerózy. Obsahuje zanedbateľné množstvo sodíka, môžu ho preto konzumovať aj ľudia s vysokým krvným tlakom. Je výborným zdrojom rastlinnej vlákniny, ktorá nás chráni proti rakovine.

Bez pridaných cukrov

Ak si však strážite cukry, sacharidy alebo kalórie, uistite sa, že ste si odmerali primeranú dávku, pretože sušené ovocie sa dá ľahko len tak bezmyšlienkovite ujedať.

Obmedzte aj sušené ovocie obsahujúce pridané cukry. Do niektorých druhov sušeného ovocia sa pridáva cukor (kandizované ovocie), čím sa zvyšuje obsah cukru a energie. Kandizované ovocie ani sušené ovocie namáčané do čokolády alebo cukru nie sú vhodné pre naše zdravie. Ak máte chuť na dobrú a zdravú maškrtu, dajte si zmes sušeného ovocia a orechov. Vynikajúco chutia sušené slivky s vlašskými orechmi. Nezabudnite však na to, že primeranou porciou je jedna malá hrsť tejto zmesi. Sušené ovocie s celozrnnými cereáliami môžeme pridať do nízkotučného bieleho jogurtu alebo do nízkotučného mlieka.

A napokon, ak ste citliví na sulfidy, alebo trpíte astmou, vyberajte si bio-druhy sušeného ovocia, ktoré nie sú ošetrené oxidom siričitým.

Racionella sušené a kandizované ovocie

Zdroje:

https://aktuality24.eu/article.php?id=1943

https://plnielanu.zoznam.sk/je-susene-ovocie-rovnako-zdrave-ako-cerstve-ma-svoje-vyhody-i-nevyhody/

https://primar.sme.sk/c/20665362/je-susene-ovocie-zdrave-dolezity-je-podiel-cukrov-a-kalorii.html

https://www.topky.sk/cl/13/1661075/jedzte-susene-ovocie-v-tomto-prospieva-zdraviu-aj-ked-ma-jednu-nevyhodu

https://m.pravda.sk/Wikipedia.com#!a=443951

https://lepsiden.sk/susene-ovocie-ktore-kolko-rady

https://www.fitpro.sk/blog/susene-ovocie-ma-svoje-pre-aj-proti/

https://fitastyl.sk/clanky/vyziva/susene-ovocie-do-jedalnicka-patri

https://prezeny.eshopeiffel.sk/pripravte-si-doma-chutne-a-zdrave-susene-ovocie/d920.htm

https://www.google.sk/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Flookaside.fbsbx.com%2Flookaside%2Fcrawler%2Fmedia%2F%3Fmedia_id%3D121737891630169&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbio.suseneovocie%2F%3Fref%3Dpy_c&tbnid=WQP5yaIIn5GcUM&vet=12ahUKEwiq2PHGmZDrAhXjAd8KHey8D8sQMygDegUIARCxAQ..i&docid=b7vAIo-IDhkvCM&w=800&h=799&q=su%C5%A1en%C3%A9%20ovocie&ved=2ahUKEwiq2PHGmZDrAhXjAd8KHey8D8sQMygDegUIARCxAQ

http://www.cubicon.sk/obchody-a-sluzby/53/susene-ovocie

Komentáre (152)

Zanechať komentár