Mandle, kešu, lieskovce

Mandle, kešu, lieskovce

Mandle

Mandle sa vďaka vlastnostiam a všetkým pozitívnym účinkom, ktoré ľudskému organizmu ponúkajú, nazývajú aj kráľovné orechov. Sú plodom ovocného stromu mandle obyčajnej a vo Švédsku majú počas vianočných sviatkov podobný význam, ako má imelo u nás. Poznáme sladké a horké mandle: prečo sú sladké mandle najviac využívané v gastronómii, netreba nijako vysvetľovať. Tie horké našli uplatnenie najmä v medicíne ako zložka liekov proti astme, kašľu či bronchitíde. Mandle majú vysokú hladinu draslíka, horčíka a vitamínu E.

Mandle môžete konzumovať klasickým spôsobom, no ak nie ste fanúšikom chrumkavých dobrôt, vyskúšajte mleté mandle. Mandľové maslo si môžete natrieť na toast, chlebík alebo primiešať do receptov na sladké maškrty.  Hraví Švédi si konzumáciu mandlí spestrili tak, že jednu mandľu ukryli do ryžového nákypu. Šťastlivca, ktorý ju našiel vo svojej porcii podľa tradície čakala nasledujúci rok svadba.

Výhody mandlí a ich vplyv na zdravie

  • bohaté zastúpenie vitamínu E podporuje zdravé starnutie a bráni Alzheimerovej chorobe
  • horčík znižuje tlak vyvíjaný na cievy a zároveň podporuje zdravý tok kyslíka a voľných radikálov, ktoré fungujú v tele ako oxidanty – poškodzujú telesné bunky a spôsobujú ich starnutie
  • horčík obsiahnutý v mandliach znižuje aj poškodenie srdca
  • flavonoidy v spolupráci s vitamínom C a E majú antioxidačné účinky
  • už v 1/4 šálky sa nachádza veľké množstvo bielkovín a vláknin, ktoré pozitívne pôsobia na váš tráviaci systém

Kešu

Za rozšírenie týchto orechov vďačíme portugalským moreplavcom. Tí doviezli kešu orechy z Brazílie do Mozambiku a Indie. Neskôr do Ázie a ďalekej Afriky. Málokto vie, že kešu orechy sú v skutočnosti plodom ovocného stromu. Vyrastajú na konci kešu jablka, ktoré je plodom vysokého ľadvinovníka západného. Jablko je bohaté na vitamín C a má ostrú chuť. Jeho konzumácia je bežná iba v niektorých častiach sveta – napríklad v Afrike či Brazílii. V škrupinách kešu orieškov sa nachádza dráždivá živica a kyselina, preto sa veľmi často predávajú kešu oriešky už vopred olúpané. Agresívne látky zo škrupín sa používajú napríklad na výrobu lakov na drevo.

Konzumáciu kešu môžete brať ako zdravú náhradu rýchleho občerstvenia. Keďže sú kešu bohaté na tuky, hladný žalúdok zasýtia a čudné zvuky v bruchu umlčia efektívne a rýchlo. Ak by vás jedenie kešu v surovom stave po čase omrzelo, vyskúšajte kešu maslo. Natreté na akomkoľvek druhu pečiva ho môžete konzumovať ráno, večer, na desiatu či olovrant. Dokonca ho môžete použiť ako súčasť svojich proteínových nápojov alebo ako surovinu rôznych sladkých aj slaných receptov. Ako využijete maslo z kešu orechov v kuchyni vy, je len na vás.

Účinky kešu na zdravie

  • znižujú riziko vzniku žlčových kameňov a pomáhajú v boji so zlým LDL cholesterolom
  • minerály a mastné kyseliny, ktoré sú v kešu bohato zastúpené, podporujú chudnutie. Kešu oriešky obsahujú veľké množstvo tukov, ktoré obohacujú sýtosť jedál
  • podľa vedeckých poznatkov konzumácia kešu orechov aspoň 2x týždenne výrazne znižuje riziko zvýšenej telesnej hmotnosti
  • kešu orechy obsahujú antioxidanty, ktoré pri pravidelnej konzumácii znižujú riziko rakoviny pečene a hrubého čreva
  • veľké zastúpenie vápnika, horčíka a draslíka zabraňuje kostnej demineralizácii. 1/4 šálky kešu poskytuje viac ako 12% odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý chráni kosti pred zlomeninami či osteoporózou

Lieskovce

Lieskové oriešky sú výborným doplnkom stravy pre diabetikov, podporujú zdravú mozgovú funkciu, znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty a zvyšujú odolnosť voči stresu. Ázijský pôvod lieskovcov určili archeologické skameneliny z obdobia praveku. Ľudia najčastejšie poznajú lieskové orechy ako súčasť Nutelly, ktorá, priznajme si, nemá so zdravým stravovaním mnoho spoločného. Už 30 gramové množstvo lieskovcov poskytuje 9% z celkového denného energetického príjmu.

Okrem surového stavu môžete konzumovať lieskové orechy pražené, v podobe pasty či ako prísadu do zdravých jedál. Ak vám nevadí zvýšený obsah cukru, pochutnajte si na orieškových nátierkach a maslách. Z lieskovcov sa lisuje aj olej, ktorý má v kuchyni široké využitie. Napríklad ako zálievka do šalátov.

Výhody lieskovcov a ich vplyv na zdravie

  • spolu s para orechmi sú lieskové orechy výborným zdrojom vápnika, ktorý je prospešný pre silné kosti a zdravé zuby
  • obsahujú pre srdce prospešné mononenasýetné tuky
  • plnia preventívnu funkciu pred rakovinou prostaty a zároveň zvyšujú odolnosť voči stresu
  • lieskové oriešky patria medzi jedny z najbohatších zdrojov polyfenolových zlúčenín. Hodnota polyfenolov v lieskovcoch je 7 až 8-krát vyššia ako v horkej čokoláde, 10-krát vyššia ako v káve a až 25-krát vyššia než je hodnota polyfenolov u černíc. Polyfenoly majú antioxidačné, antikarcinogénne, antimutagénne, antiflogistické a antidiabetické vlastnosti
  • lieskovce a ich vysoký obsah vlákniny znižuje oxidáciu LDL cholesterolu a zlepšujú krvné lipidy

Racionella orechy

Zdroje:

https://gymbeam.sk/blog/orechy-zdravie

https://www.grizly.sk/grizly-mandle-natural-nelupane-1000-g

https://www.grizly.sk/grizly-kesu-natural-ww320-premium-1000-g

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1785717/Nenapadne-orechy–ktore-vyrazia-dych-svojou-silou–Lieskovce-skraslia-pokozku-a-zvysia-sexualny-apetit-

Komentáre (4674)

Zanechať komentár